Genel

Motosiklet Yağ Bakımı ve Zincir Yağlama Ne Zaman Yapılır?

yağ bakımı

Zincir yağlama ve yağ bakımı, özellikle motosiklet zincirinizi yağlamak sürücülerin nadiren ​​yaptıkları ve çoğu zaman da doğru şekilde yapamadıkları bir şeydir. Motosiklet yağ değişimi önemli olduğu kadar, motosiklet yağ seçimi de önemlidir. Motosiklet yaz yağları ve motosiklet kış yağları veya motosiklet dört mevsim olmak üzere dönemsel yağ çeşitleri vardır. Motosiklet yağ değişim tarihlerini takip ederek, motosikletinizin yağını değiştirebilirsiniz. Farklı motosikletler için farklı motosiklet yağı kullanılması gerekir. Örneğin 2T motosiklet ile 4T motosiklet için aynı yağı kullanamazsınız.

Mot10 olarak bizler, yağ değişimlerini, zincirinizin ne zaman temizlenmesi gerektiğini nasıl belirleyeceğinizi ve ardından zincirinizi temizlemenin ve yağlamanın en kolay ve en etkili yolunu göstereceğiz.

Motosiklet zincirlerinin kiri çekme eğilimi vardır. Hatta bazı motosiklet modelleri diğerlerinden daha fazla kir çeker. Zinciriniz kuru, paslı görünüyorsa veya aşırı bir karışıklık haline gelirse her zaman yağlamalı ve temizlemelisiniz. Unutma, çok fazla yağ ekleyebilirsin ve bu sadece kiri çekecektir.

Motosikletin zinciri muhtemelen motosikletteki en önemli parçalardan biridir. Zincirin işlediği hızlanma ve yavaşlama kuvvetleri muazzamdır. Normal sürüş sırasında, zincir muhtemelen herhangi bir motor bileşenine kıyasla en fazla aşınma ve yıpranmadan geçer; Unutmayın, neredeyse tüm motor bileşenleri hemen hemen her zaman motor yağı ile yağlanır ve zorlu ortamlardan uzakta muhafaza edilirken, zincir çoğunlukla doğanın unsurlarına maruz kalır.

Zincirin doğal elementlere maruz kalması, bakım yapılmadığı takdirde hızla yaşlanmasına neden olur. Yağlanmamış bir zincir ile düzgün bakımı yapılmış bir zincir arasındaki performans farkı çok büyüktür ve neredeyse anında hissedilebilir.

Bu makale, bir motosiklet zincirini temizlemenin ve yağlamanın en iyi yolu için hızlı bir adım adım kılavuz sağlayacaktır.

Zincirimin Aşındığını Nasıl Anlarım?

Zincirinizin ve zincir dişlinizin değişmesi gerekip gerekmediğini öğrenmenin birkaç yolu vardır.

Bunlar:

  1. Her motosikletin salıncağında ayar işaretleri bulunmaktadır. Zincir maksimum seviyeye ayarlandıysa (arka tekerleği mümkün olduğunca geriye çektiyse) değişim zamanı gelmiştir.
  2. Çok temiz olmayan bir bez bulun (çünkü ellerinizi kirletmek istemezsiniz) ve zinciri arka dişliden geri çekmeye çalışın. Zincir, zincir dişlisinin yarısından fazlasını açığa çıkarıyorsa, değişim zamanı gelmiştir.
  3. Motosikleti orta sehpaya veya padok/zincir yağlama sehpasına koyun. Zincir yağınız bittikten sonra arka tekerleği elinizle yavaşça hareket ettirin. Zincir düzgün hareket ediyorsa sorun yoktur. Zincirin gergin olduğunu / sadece belirli noktalarda düzgün hareket etmediğini görüyorsanız, bu bir “sert halkalar” durumudur. Onları tekrar temizlemeyi ve yağlamayı deneyin. Zincir bu noktalarda hala gerginse, değiştirilmesi gerekir.
  4. Dişli dişlerini kontrol edin. Dişli dişleri, her dişin hem ön hem de arka kenarlarında eşit olarak aşınmış olmalıdır. Dişliler köpekbalığı yüzgeçlerine benziyorsa (bir tarafta keskin aşınma ve diğer tarafta daha düşük aşınma), bu, dişlerin aşınmış olduğu ve değiştirilmesi gerektiği anlamına gelir.

Motosiklet Zincir Yağlama

Motosiklet yağınızı değiştirmenin yanı sıra, bir motosiklet zincirini nasıl temizleyeceğinizi ve yağlayacağınızı öğrenmek, birçok yeni sürücü için uygun motosiklet bakımına yönelik ilk adımlardan biridir. Toplamda, sadece yaklaşık 15 dakika sürmesi gereken, ancak hem motosiklet zincirinizin hem de zincir dişlilerinizin ömrünü ve performansını uzatmada uzun bir yol kat edecek oldukça basit bir işlemdir.

 Motosiklet Yağ Bakımı ve Zincir Yağlama Ne Zaman Yapılır?

Benzin deponuzu doldurduğunuzda her üç veya dördüncü seferde zincirinizi yağlamanız gerekir. Sık yağmur yağan bir yerde yaşıyorsanız, bu programı sıkılaştırmanızı öneririz. Zincirinizde ve dişlilerinizde pas ve aşınma olup olmadığını kontrol ederek değiştirme zamanının gelip gelmediğini belirleyebilirsiniz.

Motosikleti yağlamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  1. Arka Tekerleği Yerden Çıkarın

Orta sehpası olan bir motosikleti olan birkaç şanslı kişiden biriyseniz, devam edin ve bu bölümü atlayın. Değilseniz, bir arka sehpa bulmanızı veya satın almanızı öneririz, çünkü yoksa, bir seferde zincirin yalnızca küçük bir bölümünü yağlayabilir ve silebilirsiniz. Motosikletinizin arka tekerleği serbestçe dönebildiği sürece bir motosiklet krikosu da satın alabilirsiniz.

  1. Zincirinizi ve Dişlilerinizi Temizleyin

Daha fazla yağlamadan önce zincirinizdeki kiri ve kiri temizlemeniz önerilir, ancak bazen bunu yapamazsınız. Zincirinizi temizlemek onu ve zincir dişlileriniz daha uzun süre dayanır.

  1. Zincire Yeni Yağ Uygulayın

İster inanın ister inanmayın, ancak zincirinize yağlamanın doğru bir yolu var. Zincirinizi doğru şekilde yağlamak için, zincirin üst kısmına salınım kolunun altına yağ püskürtmelisiniz. Bisikletinizi boşa alın, bir elinizle arka lastiği çevirin ve diğer elinizle silindirlerin ve plakaların üzerine yağ püskürtün.

Başka bir ipucu: Ne kadar çekici olursa olsun, motosikletinizi çalıştırmayın ve zincirinize yağ püskürtürken motorunuzun viteste çalışmasına izin verin.

  1. Fazlalığı Silin

Birçok ev tamircisinin gözden kaçırdığı iki şey, yağa zinciri emmesi için yeterli zaman vermek ve fazla zincir yağını silmektir. Zincir yağınızın, sürmeden önce zincirinizi kuruması için biraz zamana sahip olması gerekir. On beş dakika ile bir saat arasında bekleyin. Ayrıca, mükemmel miktarda yağ uyguladığınızı düşünüyor olsanız da ilk sürüşten sonra motosikletinizden indiğinizde, motosikletinizin alt tarafında ve muhtemelen bacağınızın arkasında küçük yağ lekeleri fark edeceksiniz. Buna zincir atma denir ve bu olay zincirinizi silmediğinizde olur. Zincirinizi silmek, bisikletinizi temiz tutmanıza ve arka lastiğinizin yol kalıntılarını toplamasına yardımcı olacaktır.

İşte bu kadar. Dediğimiz gibi motosiklet zincir bakımı oldukça basittir.

 

2T Motor Bakımı

2T motorların avantajı, ağırlıklarını azaltan valflere sahip olmamasıdır. Ayrıca beygir gücünde düşük çıkışa sahiptirler ve her devirde bir ateş ederler. Yağ akışı bir sorun olmadığı için 2 zamanlı motorlar her pozisyonda çalışabilir.

Olumsuz tarafı, 2 zamanlı motor parçaları çok fazla aşınır. Bu motorlar ayrıca daha fazla yakıt kullanır, bu da çok fazla kirlilikle uğraşmak anlamına gelir. Motorun bakımının yapılmaması, pahalı olan parçaları sık sık değiştirmeniz gerektiği anlamına gelir.

2T Zincir Bakımı

2T motosiklet bakımının bir diğer önemli yönü de zincir ve dişli bakımıdır. Zincir dişlileri, bir tahrik zinciri yardımıyla gücü arka tekerleğe aktarmaya yardımcı oldukları için kritik öneme sahiptir. Dişlilerin ağır enerji yüklerine dayanması ve yapısal işlevselliği sürdürmesi gerekir.

Bu düzenli baskı ile sonuç, arka dişliler ve ara mil üzerinde sabit basınçtadır. Böylelikle parçalar yıpranmaya başlar. Sadece bisiklete zarar vereceğinden kuru zincirler ve dişliler üzerinde sürmekten kaçının. Pürüzsüz bir sürüş deneyimi arıyorsanız zinciri ve dişlileri yağlamanız önerilir.

2T Yağ Bakımı

Genellikle zincirin ne kadar kirli olduğuna bağlı olarak değiştirilmesi gerekir.

Bir yağ değişiminde genellikle 10-20 saat arasında herhangi bir yere gidebilirsiniz. Ancak, bu nereye gittiğinize ve nasıl sürdüğünüze de bağlıdır. Üzerinden ne kadar toz geçerse yağı o kadar çabuk değiştirmelisiniz.

Hava filtresini temiz tutmak, motordan toz ve birikintileri uzak tutmak kadar önemlidir. Motordan geçen hava ve yakıt dışında herhangi bir şey motorun çok daha hızlı aşınmasına neden olur.

4T Motosiklet Bakım Programı

4 zamanlı motosikletinizi güvenilir ve uzun ömürlü tutmak için en önemli şeyler şunlardır:

  • Düzenli yağ ve yağ filtresi değişimleri
  • Hava filtresi temizliğinin tutulması
  • Valfleri spesifikasyonda tutmak
  • Ayar zincirinin çok fazla gerilmesine izin vermemek

Bunları yapmamak, 4T motosikletinizin daha az güvenilir olma ve uzun vadede arızaya daha yatkın olma şansını büyük ölçüde artıracaktır.

4T Yağ Bakımı

4T motosikletler basit, güvenilir, sessiz ve ekonomiktir. Süper yüksek performans değiller, ancak bu yalnızca başlangıçta sürüş ilerlemenize zarar verir.

4T Zincir Bakımı

Genel bir kural olarak, düz zincirler daha sık bakım gerektirirken, bir motosiklet zincirini en az her 600 mil’de bir temizlemek ve yağlamak en iyisidir. Ancak, servis kılavuzu çizelgeleri, sürüş koşullarını veya kullanım sıklığını hesaba katmaz. Sürücüler, motosikletlerini her binişlerinde kontrol etmelidir. Zincir kötü veya çok kuru görünüyorsa, temizlemek ve yağlamak en iyisidir.

 2T vs 4T Yağ Değişimi

2T ve 4T motor yağı aynı şekilde kullanılmaz.

2T sadece debriyaj ve şanzımanı yağlamak için şanzıman yağına ihtiyaç duyar. Motorun üst ucu, 2 zamanlı yağ ön karışımı ile yağlanıyor veya yakıta yağ enjekte ediliyor.

4 zamanlı motor yağını sadece debriyaj ve şanzıman için değil, aynı zamanda üst ucu yağlamak için de kullanır. 4 zamanlı kir bisiklet motorlarında çok daha fazla hareketli parça bulunur, bu nedenle hepsinin uygun şekilde soğutulması ve yağdan yağlanması çok önemlidir.

Bu nedenle, 4T motosikleti, 2T motosikletinden daha sık zaman aralıklarında yağ değiştirmeniz gerekir.

Motosikler bakımı bilgi almak için www.mot10.com sitemizi takip edin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir